1. Τι είναι η συμβουλευτική;
Ο όρος «Συμβουλευτική» ίσως παρερμηνεύεται διότι από μόνος του υπονοεί ότι κάποιος δίνει η δέχεται συμβουλή, το οποίο ήταν αρχικά η λειτουργία της συμβουλευτικής. Σήμερα κάτι τέτοιο δεν υφίσταται διότι ως άποψη, έρχεται σε αντίθεση με το σύγχρονο ιδεώδες της αυτονομίας και του αυτοελέγχου του ατόμου, το οποίο διέπει, και στο οποίο αποσκοπεί η ίδια η διαδικασία της συμβουλευτικής.
Έτσι λοιπόν κάποιοι η Συμβουλευτική από την πλευρά του θεραπευτή αφορά «…το να βοηθήσεις ένα άτομο να έχει πλήρη επίγνωση του εαυτού του και των τρόπων με τους οποίους ανταποκρίνεται στις επιδράσεις του περιβάλλοντός του. Επίσης το να βοηθήσεις να δώσει το δικό του νόημα στη συμπεριφορά αυτή, καθώς και να αναπτύξει, να αποσαφηνίσει και να επιδιώξει ένα σύνολο στόχων και αξιών» (Blocher, 1974). Όσον αφορά τον θεραπευόμενο ορίζεται ως «η διαδικασία κατά την οποία η δομή του εαυτού χαλαρώνει με την ασφάλεια της σχέσης με τον θεραπευτή και, εμπειρίες που προηγουμένως αρνούνταν κανείς να αναγνωρίσει μέσα του, συμπεριλαμβάνεται και τις ενσωματώνει σε έναν αλλαγμένο πλέον είναι αυτό» (Rogers, 1952, σ. 2) ο οποίος αποδέχεται και έχει επίγνωση όλων των στοιχείων των μερών του και έτσι μπορεί να υπάρχει με το σύνολο του δυναμικού του.
Με αυτή την τελευταία προσέγγιση της διαδικασίας της συμβουλευτικής θεωρούμε ότι το κάθε άτομο που επιλέγει έναν θεραπευτή, επιλέγει έναν συνοδοιπόρο, σε μια διαδικασία αποκάλυψης και ανακάλυψης του ίδιου του του εαυτού και των πτυχών αυτού που μέχρι τώρα αγνοούσε, πράγμα που τον βοηθά να δει τον εαυτό του ως ολοκληρωμένη μορφή (gestalt) και οντότητα έχοντας επίγνωση όλου του δυναμικού του και όχι μόνο με ένα μέρος αυτού.
2. Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται η Συμβουλευτική;
Η Συμβουλευτική είναι μία διαδικασία αλληλοεπικοινωνίας κατά την οποία συνήθως παρέχεται βοήθεια σε άτομα που έχουν θέματα, τα οποία συχνά έχουν σχέση με κάποια δυσλειτουργία του ατόμου, όσον αφορά:
Τη σύγχρονη εποχή, που το επάγγελμα του ψυχολόγου δεν θεωρείται πλέον ταμπού, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στη συμβουλευτική όχι εξαιτίας του ότι έχουν κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα αλλά έχοντας ως στόχο τους:
Με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και της καθημερινότητάς τους. Η Συμβουλευτική λοιπόν, σε συνδυασμό με την ψυχοεκπαίδευση, μπορεί να επιτελέσει και αυτόν τον ρόλο.
(Πηγή: Κοσμίδου - Hardy, Χ. & Γαλανουδάκη - Ράπτη, Αθ., Συμβουλευτική: Θεωρία και Πρακτική με Ασκήσεις για την Ανάπτυξη Αυτογνωσίας και Δεξιοτήτων Συμβουλευτικής, Εκδ. Ασημάκης)
Η Σταυρούλα Σταματοπούλου έχει εκπαιδευτεί με διετές πρόγραμμα στην παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής (Certificate COSCA Counselling Skills).